Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε την υγεία όχι μόνο ως την έλλειψη μιας νόσου, αλλά και ως μια κατάσταση όπου το άτομο βρίσκεται σε θέση να απολαμβάνει τη ζωή νιώθοντας ευεξία και να εξελίσσει όλο το δυναμικό του, ανταποκρινόμενο με τον πιο αποτελεσματικό για το ίδιο τρόπο στις προκλήσεις της ζωής.
Η καθημερινότητα για κάποιον που πάσχει από μια ψυχική διαταραχή είναι εξαιρετικά απαιτητική και δύσκολη. Δυσκολίες στην μνήμη, την συγκέντρωση, τον ύπνο και την όρεξη, τον σχεδιασμό και την επίτευξη ακαδημαϊκών – επαγγελματικών στόχων, αλλά και ανάμεσα στις διαπροσωπικές του σχέσεις, συχνά φαντάζουν ανυπέρβλητες. Η ψυχοθεραπεία, αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής σε κάποιες διαταραχές και συχνά, συνδυαστικά με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να επιφέρει από σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων μέχρι και πλήρη ύφεση αυτών.
Ανατρέχοντας ξανά στον ορισμό της υγείας βέβαια, γίνεται ξεκάθαρο πως η ψυχοθεραπεία είναι ικανή να ωφελήσει το άτομο ακόμη και σε καταστάσεις στις οποίες, αν και δεν πληρούν τα κριτήρια κάποιας διαταραχής, του προξενούν σοβαρή και εμμένουσα δυσφορία.
Τα προβλήματα στις οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις έρχονται στο προσκήνιο συχνά, ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο το άτομο δημιουργεί και ορίζει τις σχέσεις του με τους γύρω του. Δυσκολία στο να νιώσει συναισθηματική εγγύτητα, φόβος εγκατάλειψης και απόρριψης, αισθήματα παραμέλησης και έλλειψης κατανόησης και φροντίδας μέσα στην σχέση και προβλήματα στην επικοινωνία αποτελούν τους κυριότερους λόγους που θα το οδηγήσουν να αναζητήσει υποστήριξη και βοήθεια μέσα από την θεραπεία.
Ο τρόπος με τον οποίο σχετίζεται τους γύρω του είναι πιθανό βέβαια να έχει αντίκτυπο και στην ιδέα που έχει το ίδιο για τον εαυτό του και την ταυτότητα του. Για να είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της ζωής αλλά και να αναπτύξουμε το δυναμικό μας, πεποιθήσεις και ιδέες πως είμαστε ανάξιοι, ανεπαρκείς, αδύναμοι-ευάλωτοι, αποξενωμένοι από τα συναισθήματα και τις επιθυμίες μας δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος στο πλευρό μας. Συχνά δε, σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία, αυτές οι τόσο αρνητικές για τον εαυτό πεποιθήσεις, καταλήγουν να μας οδηγούν και σε αντίστοιχες καταστάσεις στην πραγματική ζωή.
Είναι εκεί που η ψυχοθεραπεία βοηθά στο να σπάσει αυτός ο κύκλος, έστω και αν πρόκειται για βαθιά ριζωμένες ιδέες, έστω και αν φαντάζει αρχικά ανέφικτο.